WELCOME TO MY BLOG !!!

WELCOME TO MY BLOG !!!
WELCOME TO MY BLOG !!!.(^_^)

Thursday, July 28, 2011

nak masak asam pedas ?errr..

Assalamualaikum...
okeh bebeh...topik kite arini pasal masak kuah asam pedas melaka resepi terrrbaik cik zura air tangan si angah...hahahaha...amek ko, semput nk menyebutnye...senang cite masak asam pedas je laa...
Asam pedas ni salah satu favourite kite laa...kate oghang Melake ye dok?..Pergh!!!...sedap menyengat!!..hehe...
sepanjang cuti ni try la nak memasak ntok lunch...habaq mai awal2 laa, ceq ni bukan power pon bab2 memasak ni...masih amatur lagi la...tapi yg penting semangt mau belajar mesti ade laa kan?kan?kan?...haa..bak kate omputih..practise make perfect...memule mmg payah nak sampai tahap umphh tu..tapi lame2 insyaAllah, da bleyh masak sambil tutop mate n memanjakan telinga dengan mendengar radio dan menari zapin ala2 noraniza idris...haaa, semput lagii nk menyebutnye...hahaha..tapi kite x la sampai tahap camtu..masih junior lg..hukhuk..=\
okeh bebeh, ..citer pasal amatur ni, biaselah kan...pas masak mesti nak tanye lidah yang merase ape komen dorang...ye la, sebagai satu penanda aras untuk penambahbaikan kelak ye x...apabile dikaitkan situasi ini dengan pengkritik2 Akademi Fantasia, ibuku boleh dikatakan ibarat kak Ogy (komen ade n siap bagi cara2 ntok 'up'kan lagi skill), ayahku pula ibarat kak Gee (komen gitu2 n selambe) n paling best adikku yg last ibarat Adlin (komen pedas punye) tp ni versi x bagi cara2 ntok penambahbaikan masakan..derrr, ape cerr?? (-_-")....xpe laa, x kesah pon..budak kecik lagi..huhu
Masih segar di ingatan (cewah), ade satu ari tu kite wat sambal belacan...then sambal tu cam kering sket la (rase sebab tergoreng cili lame sgt kot)...si adik ni terus komplen...so, tiap kali kite nak wat sambal belacan je, dye nk pantau...siap pesan jgn wat sambal belacan kering lagii...ok fine...skarang much better laa....ade pekdahnye gak budak tu pantau...hehe..trimas kpd semua pengkritik2 ..
Baru2 nii ade wat kuah asam pedas...n this time mendapat pujian si adik!! yabedabedu!!...siap licin pinggan lagi dye makan...haa, suke2 =)..so ade keyakinan sket laa nak kongsi resepi kuah asam pedas...Here it comes.....TADA!! 
sekadar gambar hiasan

bahan2 kisar: -halia (sikit je, dlm 2.5cm gitu)
                      - kunyit (sikit gak cam halia)
                      - cili kering (dalam 20 tangkai, toksah bnyak2, nnti pekat sgt pulak)
                      - cili basah ( ni kite letak 1 je)
                      - sedikit jintan manis
                      - bawang merah n bawang putih (masing2 dlm 3 ulas)

bahan tumis:- hirisan bawang besar ( gune setengah je , kasi naik bau sudah)
                    - halba (dalam 5 butir cukup,x leyh bnyak2 coz nnti kuah jd cam pekat n nmpak berlendir)
                    - biji sawi (ni pon sikit je dalam secubit)
                    - serai yg dah dititik (3 batang)
                    - minyak (dalam sesenduk kecil)

bahan tambahan: -ikan/ayam/daging (ikut suke ati korang la)
                            - daun kesum n bendi
                            - air asam jawa

Cara-caranya:
1. kisar bahan2 yg perlu dikisar.
2. panaskan periuk n masukkan minyak. Tumis bawang besar yg dihiris, halba, biji sawi n serai yg dah dititik. Pastu masukkan bahan2 yg dah dikisar sampai naik bau. Pastu masukkan air.
3. pas mendidih sket masukkan ikan n masukkan garam n perasa tambahan. Pastu masukkan air asam jawa sikit n daun kesum/bendi. Biarkan sampai betul2 mendidih..dah siap n bleyh makan!..hoho

Wokeyh , tu aje...selamat mencuba...wassalam.

No comments: