WELCOME TO MY BLOG !!!

WELCOME TO MY BLOG !!!
WELCOME TO MY BLOG !!!.(^_^)

Wednesday, May 11, 2011

18 gone...48 plak datang.....

Assalamualaikum sume....
da lame da nak taip pasai si 18 n si 48 ni sebenarnye...tapi x de tenage sebab x makan satu ari lepas si 18 ni dicabut daripada socket type of gomphoses joint nih....sebelum tu korang terus tertanye-tanye pekebende kite merepek pasai si 18 n si 48 ni , biarlah kite explain sket....18 n 48 ni adelah kod name ntok gigi atau FDI notation system ntok kenal jenis gigi n kedudukannye...
gigi 18 ialah gigi third molar@graham bongsu la bak kate org yg kat belah atas kanan...gigi 48 plak ialah gigi third molar ntok belah bawah kanan....bleyh tengok kat bawah ni...

adult 
            upper right - 1x            upper left - 2x
        18 17 16 15 14 13 12 11 | 21 22 23 24 25 26 27 28 
     R --------------------------------------------------- L
        48 47 46 45 44 43 42 41 | 31 32 33 34 35 36 37 38 
            lower right - 4x            lower left - 3x

                           
I - Incisor
C - Canine
P - premolar
M - molar

haa...camtu la lebey kurang....

hari isnin aritu, gigi 18 kite kene cabut...sebabnye gigi tu tumbuh senget n da banyak kali menyebabkan ulcer kat pipi...memule x nak gak cabut...tapi pastu ade doktor tu kate, kalo x cabut ulcer tu akan datang n datang selalu, n lastly dye kate ulcer ni kalo dibiarkan bleyh menyebabkan kanser!!..haish, lagi la bikin gua cuak tahap gaban....daripada bertekad x mo cabut gigi 18 tu, terus la setuju nk cabut gigi tu....ye lah, x mo weyh kene kanser.... ari isnin tu, terus gi jumpe doktor mintak cabutkn gigi...sedeyh wooo...gigi bongsu kene cabut....isk2... dtang2 jek doktor tu panggil kite 'comey'...haha ..geli ati pon ade gak,...comey??..tapi suke gak...hehe...rase cam kiut plak...doktor tu saje je nak amek ati...ye la...x kan nak bagi patient dye takut kot...kene la ade panggilan mesra supaya patient x la sampai sejuk beku jari-jemari kaki n tangan...hihi ..sebelum doktor tu cabut gigi 18 nih, dye kasi inject dulu ubat kebas...kite kene 3 injection...pergh!!! seb bek x de la sakit sangat...gua kental weyh..hihi...'comey' le katekan..huahuahuuaaa....lawak tol..

then, time dye cabut x de rase sakit pon sebab kesan ubat kebas tu mmg baguih laa...so, pasni sesape nk cabut gigi, toksah la takut2 sangat...x de pape la eh...small matter jek..ok??..n jgn lupe makan before cabut gigi...nnti da lepas cabut gigi x leyh makan cam kite sebab gusi masih berdarah...lapar taw..kang x pasal2 lemah jek xde tenaga... nnti jadik cam org tu, nak taip entry ntok blog pon tak larat...(eh??cam kene batang idung sendirik je...hihi) ...skang, alhamdulillah la,..da kurang sket darah kat gusi tu...n then baru terperasan ghope2nye, gigi 48 pulak nak tumbuh...mmg 'patah tumbuh, hilang berganti' lah..hehe...x pe la...mintak2 tumbuh elok la  gigi 48 tuh..x kuase eden nak gi jumpe doktor ntok cabut lagi....gigi bnyak2 baru best..hiihi..okeyh, tu jek... chow dulu...wassalam..=)
Jagelah gigi anda ye!!

No comments: